Barraband parakitt - Polytelis swainsonii

Barraband parakitten er en av tre arter i slekten polytelis, hvor de andre to er den mer kjente prinsesse parakitten (P. alexandrae) og den mindre kjente regent parakitten (P. anthopeplus). Alle disse tre langhalede parakittene er endemiske arter til Australia, hvor barraband parakitten lever i et lite område sørøst på kontinentet.

Barraband parakitten er rødlistet som sårbar og det er beregnet at det kun finnes under 5000 par igjen (Parrots of the World 2006) og tallene synker grunnet habitat ødeleggelse ved hogst.

Morfologi: Disse fuglene er medium størrelse med en total lengde på 40 cm halen inkludert og en vekt på 132-157 gram. Hannen er gjennomgående lysegrønn med sitrongul maske og hals, avgrenset av et rødt bånd der halsen møter brystpartiet. Undersiden av halefjærene er sorte. Hunnen er litt blassere grønn ensfarget med sorte og rosa tegninger på undersiden av halefjærene og oransje pigmentering på lårfjærene. Begge kjønn har blågrønne håndsvingfjær og oransje iriser. Ungfugl ser ut som hunnen men med kortere halefjær og brun iris. Voksen fjærdrakt kommer mellom 6-10 mnd.

Atferd i naturen: Utenfor hekketiden kan fuglene sees i flokker på opp til 200 individer, mens under hekken sees mindre flokker bestående av hanner. Mot slutten av hekkeperioden sees de som oftes i grupper bestående av to til tre familier. Fuglene er mest aktive morgen og kveld hvor de driver matsøk i tretoppene og er svært gode flyvere.

Hekk: Barraband parakitten når kjønnsmodenhet etter ett år for hunnen og to år for hannen. Hannens kurtise består av sammentrukkede pupiller, kraflig rykking av hodet opp og ned med en sidelengs hoppende bevegelse forran hunnen og tromming av tærene med en repeterende vokal "ooo-ahh ooo-ahh". Redekassen bør ha størrelsen 20x20x60cm eller en kan bruke uthulede trestammer. Hunnen legger 4-6 egg som klekkes etter 19 dager. Ungene er flyveferdige etter 35 dager og selvstendige etter 50 dager.

I fangenskap: sammenlignet med andre papegøyer er barraband parakitten er en stille fugl, hannen synger da gjærne to timer sammenhengende fra solen står opp, men ellers stille utover dagen. Sammen med andre fugler er den rolig og snill og jeg fant den som ypperlig voliere fugl sammen med andre australske parakitter da de er veldig sosiale fugler. Den er ikke veldig lett å temme, men det er heller ikke umulig. For å få en tam fugl anbefaler jeg håndoppmatede unger eller veldig unge fugler. Fuglen bør ha daglig stimuli og håndtering for å forbli tam. Da disse fuglene elsker å fly anbefales det volierer på minimum 3 meter.

Forventet levealder er 25 år.

Jeg holdt barraband parakitter fra 2000 til 2006.

Til hovedsiden